HIKAYAT IBLIS PDF

Kandungan: Dialog cerita Nabi Muhammad (s.a.w) dengan iblis. Title, Hikayat iblis & malaikat: story of iblis vs story of malaikat. Author, Adiba A. Soebachman. Published, ISBN, , Kisah Hikayat Pemuda Saleh Pecinta Masjid & Iblis yang Baik Hati [Muhammad Vandestra] on *FREE* shipping on qualifying offers.

Author: Zolokinos Vogrel
Country: Honduras
Language: English (Spanish)
Genre: Art
Published (Last): 18 September 2007
Pages: 137
PDF File Size: 5.49 Mb
ePub File Size: 1.54 Mb
ISBN: 782-4-83146-978-5
Downloads: 59943
Price: Free* [*Free Regsitration Required]
Uploader: Nikolrajas

Ruang nama Rencana Perbincangan.

Diambil daripada ” https: Selain dari itu ada lagi duah buah peti penuh berisi dengan surat-surat dan ibpis Jawa, Bali dan Bugis dan tulisan-tulisan di atas daun lontar. Banyak hasil kesusasteraan Melayu yang telah musnah ditelan zaman dan peperangan.

Dalam projek lain Wikimedia Commons. Selain itu dengan kejatuhan kerajaan Melaka, hikqyat kehilangan naskhah-naskhah kesusasteraan lama Melayu apabila Kerajaan Melayu Melaka kalah kepada Ferringhi orang asing dari Barat.

Ada pun perpustakaan lama melayu, iaitu kitab-kitab, hikayat-hikayat dan syair-syair yang musnah itu menurut Hikayat Abdullah penuh berisi di dalam tiga buah peti kulit panjang-panjang sedepa, diantaranya ada kira-kira tiga ratus buah buku-buku yang telah dijilid, tiada termasuk naskah-naskah yang belum berjilid, yang bercerai-berai, bergulung dan yang berhelai-helai.

  JACOBY FRAGMENTE DER GRIECHISCHEN HISTORIKER PDF

Malangnya semuanya itu telah musnah, termasuklah segala naskhah buku-buku, surat-surat, tulisan di daun-daun lontar dan sebagainya yang telah disimpan ke dalam peti-peti oleh munshi Abdullah di Singapura itu serta beberapa banyak lagi khazanah-khazanah yang telah terkumpul dan dibawa daripada Bencoolen.

Laman ini hikyat buat kali terakhir pada Menurut keterangan Abdullah Abdul Kadir Munshi dalam hikayatnya, nyatalah amat banyak perpustakaan lama Melayu yang telah musnah dalam kebakaran kapal the Fame itu. Rupa Baca Sunting Sunting sumber Lihat sejarah.

Selain itu kerana istana raja ialah menjadi tempat perhimpunan buku-buku, kebanyakannya musnah binasa dijilat api seperti dalam peristiwa kebakaran istana Sultan Mansor Shah seperti tersebut kisahnya di dalam buku Sejarah Melayu yang mengatakan bahawa dalam peristiwa itulah bangunan kerajaan Sang Nila Utama telah dibakar.

Kapal laksamana Alfonso de Albuquerque dari Portugis yang dipercayai tenggelam di perairan Aceh Tamiang dan Pasai pada Disember membawa banyak harta rampasan perang Melaka. Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.

Sastera Melayu – Wikipedia Bahasa Melayu, ensiklopedia bebas

Dalam kebakaran itu turut musnah segala muatannya iaitu berbagai khazanah termasuklah perpustakaan lama Melayu yang telah dikumpulkan oleh tuan Raffles. Sastera Melayu boleh dibahagi kepada beberapa pecahan seperti berikut: Selain itu berlaku juga kebakaran pada sebuah kapal yang bernama the Fame yang dalam pelayaran ke British.

  FM 5-412 PROJECT MANAGEMENT PDF

Lihat Terma-Terma Penggunaan untuk butiran lanjut. Antara punca kemusnahan tulisan kesusasteraan Melayu adalah seperti lenyapnya Kerajaan Seri Wijaya serta kedatangan agama Islam ke alam Melayuyang membawa kepada lenyapnya segala naskhah-naskhah kesusasteraan Melayu yang berasal dari zaman Hindu dahulu.